De studie Bedrijfswiskunde

Hey meiden!

Jullie weten inmiddels dat ik Bedrijfswiskunde studeer en dat dit niet alleen voor nerdjes is. Maar nu zul je je afvragen, wat houdt de studie eigenlijk in?

Bij deze studie krijg je alle kanten van wiskunde te zien. Wiskunde is eigenlijke een hele brede term. De vakken die je zoal krijgt zijn:

- Statistiek (kansberekening, normaal verdelingen)
- Calculus (differentiëren, integreren, limieten berekenen)
- Financiële wiskunde (levensverzekeringen en pensioenen berekenen)
- Operationele research (bijvoorbeeld de kortste route berekenen)

Je leert ook goed in Excel te kunnen werken (dit is erg belangrijk in het bedrijfsleven) en nog meer handige programma’s op de computer waar je later bij een baan veel aan hebt.
Dit was voor mij erg handig, want met de computer kom ik normaal nooit verder dan Facebook en Goede Tijden gemist … Dus was het erg handig dat ik dankzij deze studie toch veel heb geleerd met handige programma’s te werken.

Bij mijn studie heb ik een aantal projecten mogen doen. Dit doe je meestal met een stuk of 4 leerlingen. Dit is erg leuk, want je leert hierdoor je klasgenoten ook beter kennen.

Een voorbeeld van een project wat ik heb gedaan is het ambulance project. Dit project hoort bij het vak operationele research.
De vraag voor het project was of er genoeg ambulances in een bepaalde omgeving waren om alle oproepen te kunnen behandelen. Hierbij kreeg je gegevens van deze omgeving. Ook werd er een verschil gemaakt tussen bijvoorbeeld een gebroken been (dit is geen noodgeval) en een hartstilstand (dit geval gaat vóór natuurlijk).
Om dit te kunnen berekenen moesten we gebruik maken van een programma. Dit programma berekent door middel van bepaalde berekeningen die we zelf hebben ingevoerd hoeveel tijd het scheelt als je bijvoorbeeld een ambulance extra inzet.

Ik vind de meeste projecten van mijn studie altijd erg leuk, omdat het altijd projecten zijn die in het echt ook uitgevoerd moeten worden. Daarom is dit erg leuk om te berekenen. Ik was namelijk bij het ambulance project erg benieuwd of er genoeg ambulances waren om alle gevallen op tijd te kunnen afhandelen.

In mijn volgende blog zal ik vertellen waar mijn afstudeeropdracht over gaat!

 

Reacties (0) | Reageer als eerste

Geef een reactie